Rugby

Rugby

Rugby on kontaktilaji, jota pelaa kaksi joukkuetta ja se vaatii kuntoa, taitoa ja yhteispeliä. Pelin tarkoituksena on saada pisteitä vastustajajoukkuetta enemmän.

Pisteet

Pisteitä saa tekemällä juoksumaaleja (”try”), jossa pelaaja saa kuljetettua pallon vastustajan maalialueella ja painaa pallon maahan (pelkkä maalialueelle pääsy tai pallon tipauttaminen/pompauttaminen ei riitä). Jokainen ”try” on arvoltaan 5 pistettä. ”Tryn” jälkeen on mahdollista saada lisäpisteitä potkumaalilla (conversion), jossa pallo tulee saada H-muotoisen maalin pystypuiden välistä ja poikkipuun ylitse. ”Conversion” on arvoltaan 2 pistettä. Lisäksi voidaan tehdä potkumaaleja joko rangaistuspotkusta tai tekemällä nk. drop kick pelitilanteessa. Drop kickissä palloa ei saa potkaista suoraan käsistä, vaan sen tulee koskettaa maata. Pallon muodon vuoksi drop kick vaatii harjoitusta. Potkumaalin arvo on 3 pistettä.

Joukkue

Normaalisti pelaajia on yhdessä joukkueessa 15 ja joukkueeseen saa nimetä 22 pelaajaa. Pelaajaa voidaan vaihtaa kerran, pois vaihdettu pelaaja ei saa palata peliin. Pelistä on myös muita versioita, kuten seitsemän pelaajan versio (7-a-side) ja kosketusrugby, jossa ei taklata. Peliaika on 2x40 minuuttia ja peli on jatkuvaa, peliä pyritään jatkamaan nopeasti katkojen jälkeen.

Pelin kulku

Palloa saa kuljettaa kohti vastustajan maalia kantamalla sitä kädessään. Pelaaja voi myös syöttää palloa mutta syöttää saa vain taaksepäin etenemissuuntaan nähden. Palloa kantavaa pelaajaa saa vastustaja taklata. Pelaaja voi myös potkaista palloa. Potku saa suuntautua mihin tahansa suuntaan, myös eteenpäin. Kaikki pelaajat potkaisijan edessä ovat kuitenkin paitsiossa, joten potkaisemallakaan palloa ei voida syöttää eteenpäin.

Taklaukset

Taklaaja pyrkii kaatamaan pelaajan. Taklauksen tulee sijoittua hartialinjan alapuolella ja taklaajan tulee ottaa taklattavasta kiinni (joko kehosta tai paidasta), joten pelkkä törmääminen ei ole sallittua. Taklaajan tulee irrottaa otteensa taklatusta pelaajasta välittömästi. Taklatun tai muuten maahan kaatuneen pelaajaan tulee syöttää tai irrottaa otteensa pallosta välittömästi (ei saa pelata maassa).

Knock-on, Paitsio, Rykelmä, Estäminen

Jos pallo, tahattomasti tai tahallisesti, koskettaa pelaajaa ja lähtee eteenpäin (knock-on), saa vastustaja pallon. Pelaaja on paitsiossa, jos hän on pallon yläpuolella. Paitsiossa ei saa kosketta palloon ja paitsiosta tulee poistua välittömästi. Jos vastustajalla on pallo, saa pelaaja kuitenkin taklata vastustajaa paitsioasemastaan huolimatta. Jos vastustajan kaataa joukkuetoveri tai syntyy rynnäkkö, tulee pelaajan poistua ensin paitsioasemastaan ennen peliin liittymistä. Rykelmä (scrum) on 8 pelaajan muodostama aloitus, jossa vastustajajoukkueelta pyritään saamaan pallo työntämällä rykelmää ja potkaisemalla pallo taaksepäin. Estäminen on kiellettyä eli vastustajalla tulee olla esteetön mahdollisuus palloa kantavan pelaajan taklaamiseen ja ainoastaan palloa kantavaa pelaajaa saa koskettaa/taklata.

Rynnäkkö, Ryntäys Virheellinen ja vaarallinen peli

Rynnäkkö (maul) syntyy, kun taklaamisessa pelaajat pysyvät pystyssä ja palloa kantavaa pelaajaa pyritään työntämään kohti vastustajan maalia usean pelaajan voimin. Ryntäys (ruck) syntyy kun taklatun pelaajan joukkuetoverit pyrkivät suojaamaan muodostuneen paitsiolinjan ja pallon hallinnan työntämällä vastustajan pois pallon läheisyydestä Pelaaja ei saa myöskään koskaan pelata virheellistä tai vaarallista peliä. Kiellettyjä ovat muun muassa vaaralliset taklaukset (korkea taklaus ja ryntääminen), kaikenlainen potkiminen, kampittaminen ja lyöminen (työntäminen on sallittua). Rykelmäaloituksessa ei saa pelaaja pyrkiä kaatamaan rykelmää.

Seuraava ottelu

Edellinen ottelu

Seinäjoki Rugby
LA 10.9 Vierasottelu

12-48

Kaikki ottelut

Sarjataulukko

# joukkue ott v t h bp p
1 Wolves 6 5 0 1 4 24
2 Pori 5 3 0 2 4 16
3 Åland 5 3 0 2 3 15
4 SR 6 0 0 6 -1 -1

Yhteistyökumppanit